Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Georeferencer
21-12-2011, 17:14,
#1
Georeferencer
Cześć,
po nadaniu georeferencji (wtyczka Georeferencer) rastrowej mapie zescreenowanej z Googla, QGIS wczytuje ją przesuniętą o 20 km na północ.
Układ rastra to Google Merkator i projekt QGISa jest w tym samym układzie.
Czym spowodowany jest taki błąd?
pozdrawiam,
Maciek
25-12-2011, 11:04,
#2
RE: Georeferencer
Zamiast screenować z googla użyj
http://www.gis-support.pl/openlayers-plu...projekcie/

A jeżeli potrzebujesz map offline, to... spróbuj jeszcze raz - jak nie wyjdzie to podaj więcej parametrów georeferencji. Zobaczymy co jest nie tak
03-04-2012, 03:09, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2012, 03:16 {2} przez arepo.)
#3
RE: Georeferencer
Mam kłopot z wymiennym używaniem QGisa i ArcMapa spowodowany przesunięciami warstw. Staram się dla obu projektów (programów) definiować wszędzie układ 92 (EPSG 2180), ale różnice w elipsoidach i ichnich zapisie tegoż mnie chwilowo pokonały - gubię się w tym.

1. W QGIS skalibrowałem skan mapy do układu 92; skan wpasował się w podkład (ortofoto/topo). W Arcu ten sam plik mapy (skalibrowanej) wylądował (dokładnie) 4 km na południe od miejsca przeznaczenia. Nie mam pojęcia dlaczego. Przy okazji, raport kalibracji w pdf wychodzi nieczytelny- poprzesuwane punkty w stosunku do mapy, nie mieści się cała tabela puntów wpasowania- ale z tego co widzę to samo wpasowanie jest OK.

2. W projekcie w QGIS mam topo, orto, skan, WMS i shape'y. Wszystko siedzi i się nie przesuwa (poza podłą jakością mapy ze skanu, która pływa mimo dużej liczby punktów wpasowania.. trudno). Te same warstwy wczytuję w Arcu (ETRS98_Poland_CS92), dodatkowo mam model TIN. I teraz tak: topo, WMS, shape'y i TIN "siedzą" razem. A orto (materiały z Gugiku, nie ruszałem kalibracji) przesunięte jest o 22 m na północ. Przy czym TIN (też Gugiku) oparty jest o tą samą sekcję układu 92 i nie wygląda na przesunięty.
Problem na 90% związany jest z moja słabą znajomością Arca, coś tam pewnie trzeba poustawiać w układzie projektu i orto..

Link do screena: http://img688.imageshack.us/img688/2310/...roblem.png
Z lewej Arc- widać właściwości warstwy rastra a dopisałem właściwości projektu.
Z prawej Quantum i metadane skalibrowanego już rastra w układzie 92, tu zasięg jest poprawny a nie przesunięty o 4 km.
Jeśli potrzebne są dokładniejsze opisy tych stosowanych układów to sprawdzę (zakładam że umiem je znaleźć).

dzięki z góry
03-04-2012, 15:51,
#4
RE: Georeferencer
być może problem jest podobny do tego:
http://forum.grass-gis.pl/thread-680.html
04-04-2012, 10:55, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2012, 10:58 {2} przez arepo.)
#5
RE: Georeferencer
Pierwszy problem rozwiązało ręczne wybranie dla rastra układu ETRS_1989_UWPP_1992 w ArcCatalog (wcześniej było ETRS_1989_Poland_CS92). W QGIS nadal jest w dobrym miejscu a we właściwościach "przestrzenny układ odniesienia danych" nie zmienił się. Zostaje kłopot z piramidami w Arcu (tam wyświetla obraz tylko dla piramid, pełnej rozdzielczości nie pokazuje; w QGisie są wszystkie)- ale z tym jeszcze kombinuję.
06-04-2012, 13:37, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2012, 13:38 {2} przez arepo.)
#6
RE: Georeferencer
Pierwszy problem rozwiązało ręczne wybranie dla rastra układu ETRS_1989_UWPP_1992 w ArcCatalog (wcześniej było ETRS_1989_Poland_CS92). W QGIS nadal jest w dobrym miejscu a we właściwościach "przestrzenny układ odniesienia danych" nie zmienił się. Zostaje kłopot z piramidami w Arcu (tam wyświetla obraz tylko dla piramid, pełnej rozdzielczości nie pokazuje; w QGisie są wszystkie)- ale z tym jeszcze kombinuję.
Drugi (przesunięcie ortofoto) tak samo- w Arcu, we właściwościach warstwy "spatial reference" było wpisane WGS_1984_Transverse_Mercator; zmieniłem w ArcCatalog dla każdego arkusza (trochę ich było) na ETRS_1989_Poland_CS92.
Przy okazji, układ 92 nie jest standardowo w paczce programu ArcGis, trzeba ściągnąć paczkę "polskie układy współrzędnych" i w niej odnaleźć plik PUWG 1992.prj.
17-09-2012, 10:46,
#7
RE: Georeferencer
Witam,
jestem nowym użytkownikiem forum oraz QuantumGISa. Zwracam się do Was z problemem dotyczącym wtyczki Georeferencer. Szukałem rozwiązania tego problemu na forum, ale niestety na nie nie trafiłem.
Ale do rzeczy. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe uzyskanie raportu błędów transformacji z wynikiem przesunięć punktów w jednostkach bardziej "przyjaznych" niż piksele (np. w metrach)?? Od razu zaznaczę, że w ustawieniach projektu wybrałem deklarowane jednostki - metry, zaś w Georeferencerze zaznaczyłem w jednostkach błędu "jednostki mapy". Całość projektu wykonuję w odwzorowaniu ERTS89/UTM zone 33N, co jest podyktowane moim obszarem zainteresowania, którym jest granica Polsko-Niemiecka oraz chęcią pracy na "normalnych" jednostkach. Jednak jak wyżej napisałem nic z tego nie wychodzi.

W ostateczności jestem w stanie zaakceptować piksele w jednostkach przesunięć GCP, jednakże wówczas miałbym pytanie o możliwość oszacowania wartości jednego piksela, tak by można je było ręcznie przeliczyć na metry.
23-09-2012, 12:22,
#8
RE: Georeferencer
Pozwalam sobie "odgrzać" temat licząc na jakieś konsultacje, ponieważ bardzo mi na nich zależy.
Problemu wyniku błędu w pikselach nie udało mi się ominąć, wobec czego miałbym pytanie o oszacowanie wartości jednego piksela, aby możliwe stało się wykonanie "manualnych" obliczeń.
Czy wartość piksela dotyczy transforomowanego pliku, czy może jest w jakiś sposób stała dla całego projektu? Jeśli prawdziwym byłoby to pierwsze, to jeśli dobrze rozumiem wartość będzie zależna od jakości pliku wejściowego - będzie inna dla każdego opracowywanego pliku? Czy zatem nie będzie błędem zmierzenie miarką wartości metrycznej piksela w projekcie QGISa już po przetransformowaniu rastra?
Jeśli prawdziwe jest drugie stwierdzenie, to jak zmierzyć wartość piksela?

Inne moje pytanie związane z wtyczką Georeferencer dotyczy kompresji plików wynikowych. Dlaczego plik bez kompresji zajmuje mniej miejsca na dysku od plików, dla których zastosowano kompresję?

Przepraszam jeśli powyższe pytania są trywialne, ale jak pisałem w poprzednim poście jestem stosunkowo nowym użytkownikiem QGISa i ciągle się go uczę. Staram się szukać rozwiązań w podręcznikach i na forach, lecz niestety nie zawsze je tam znajduję...


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  GEOREFERENCER GDAL stworek 3 2 628 30-12-2022, 21:11
Ostatni post: stworek
  georeferencer geoeko 6 7 788 02-04-2020, 15:38
Ostatni post: geoeko
  Georeferencer - kolor "tła" Konrad 5 23 922 24-05-2014, 19:12
Ostatni post: Roland_z_Gilead
  QGIS 2.0 Georeferencer acipak 5 24 052 14-10-2013, 11:07
Ostatni post: m_k
  Georeferencer a "worldfile" gregsa 1 10 676 03-04-2013, 21:48
Ostatni post: borys
  Georeferencer Plugin - problem zebro 0 8 021 22-08-2012, 12:48
Ostatni post: zebro
  georeferencer: zależy od komputera? andy 6 30 404 01-12-2011, 09:15
Ostatni post: andy

Skocz do: