Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
łączenie warstw
01-04-2010, 09:58 PM
Post: #1
Łączenie warstw
mam pewien problem mianowicie w jaki sposób można połączyć 2 warstwy wektorowe??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-04-2010, 11:39 PM
Post: #2
RE: Łączenie warstw
Najpierw tworzysz kopię zapasową (uwaga na tabele z atrybutami) a potem to na przykład tak:
1. Wybierasz jedną z warstw, zaznaczasz interesujące cię obiekty, kopiujesz do schowka. Teraz przechodzisz na drugą warstwę, włączasz tryb edycji i wklejasz.
2. Wektor -> Narzędzia geoprocesingu -> Suma
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-04-2010, 11:51 AM
Post: #3
RE: Łączenie warstw
dzięki serdeczne Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-04-2010, 09:22 PM
Post: #4
RE: Łączenie warstw
nr 2 działa niestety tylko dla poligonów...
Przydało by się takie arcgisowe "merge"...
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
03-04-2010, 12:01 AM
Post: #5
RE: Łączenie warstw
Dwie wtyczki w tym temacie przybyły w ostatnich dniach w repozytorium GIS-Labu: Join lines oraz Merge shapes. Ta druga tylko kopiuje obiekty z kilku warstw do jednej, za to została też częścią fToolsów.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
04-04-2010, 03:56 PM
Post: #6
RE: Łączenie warstw
Dzieki Borys! Dobrze wiedzieć!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-09-2017, 01:25 AM
Post: #7
RE: łączenie warstw
Witam! Również mam problem z łączeniem warstw, gdy używam metody z kopiowaniem elementów jednej warstwy do schowka i wklejaniem do innej warstwy wszystko działa, jednak używając narżedzia Suma w tabeli atrybutów nowe elementy pojawiają się nie tak jak powinny czyli jako nowe wiersze ale też tworzone są nowe kolumny i elementy każdej nowej warstwy dodawane są w nowych kolumnach i nowych wierszach (nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, po prostu dokleja tabele zamiast pod spodem to po przekątnej). Natomiast używając narzędzia MergeShapes wyskakuje mi błąd:
AttributeError: 'list' object has no attribute 'isEmpty'
Traceback (most recent call last):
File "C:/Users/user/.qgis2/python/plugins\mergeshapes\mergeshapesdialog.py", line 87, in inputFile
if files.isEmpty() or encoding is None:
AttributeError: 'list' object has no attribute 'isEmpty'
Od czego mogą zależeć takie różnice w wynikach z poszczególnych metod?
Z góry dziękuję za pomoc Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-09-2017, 01:52 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2017 01:53 PM przez xmaziax.)
Post: #8
RE: łączenie warstw
Gdy używasz zwykłego ctrl+c, ctrl+v z jednej warstwy do drugiej schemat warstwy do której kopiujesz dane się nie zmienia.

Jeśli w kopiowanych obiektach są atrybuty o identycznych nazwach, wartości tych atrybutów będą skopiowane. Teoretycznie powinno to kopiować tylko elementy o tym samym typie geometrii, jednak udało mi się skopiować obiekt liniowy do warstwy poligonowej (linia z 2 segmentów, QGIS domknął ją i utworzył poligon, pojedynczej linii nie da się przekopiować).

Te kolejne narzędzia mają dołączoną informację o sposobie działania.
Generalnie geometria musi być tego samego typu, atrybuty będą pochodziły z obu plików.
Problem możesz mieć wtedy, gdy w obu plikach jest atrybut o tej samej nazwie, ale innym typie, np. tekst i liczba - takich danych nie połączysz tymi narzędziami.
Musisz wcześniej obrobić pliki albo połączyć je innymi narzędziami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-09-2017, 10:55 PM
Post: #9
RE: łączenie warstw
Dzięki za odpowiedź! sęk w tym, że wszystkie obiekty mają taką samą geometrię (punkty - waipointy zbierane GPSem) oraz takie same tabele atrybutów ponieważ były zbierane tym samym sposobem na jednym urządzeniu tylko w różnych dniach stąd zostały zapisane w różnych plikach gpx ;/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-10-2017, 07:31 PM
Post: #10
RE: łączenie warstw
Z tego co pamiętam, to edycja bezpośrednia plików gpx nie jest możliwa, nie działają też narzędzia typu MargeShapes. Zamień najpierw wszystko na jakiś bardziej strawny dla QGISa format (np. shapefile), zrób co trzeba i zapisz jako gpx (o ile to w ogóle potrzebne). (Piszę z pamięci i nie mam chwilowo jak tego sprawdzić, w razie czego poprawcie proszę bo może już da się takie rzeczy robić z gpx.)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml) pieklo 5 4 576 08-08-2017 10:13 AM
Ostatni post: xmaziax
  łączenie warstw, różnica i suma stellatus 4 3 199 04-04-2017 01:20 PM
Ostatni post: stellatus
  łączenie warstw .shp: punkt i poligonowa chenioo 10 25 166 17-08-2011 10:17 AM
Ostatni post: Jędrek

Skocz do: