Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASCII grid format, brak współrzędnych
03-05-2013, 13:49,
#1
ASCII grid format, brak współrzędnych
Nie mogę sobie poradzić z dość prostą sprawą. Mam plik tekstowy *.asc bez referencji.
xllcorner 0.0
yllcorner 0.0

Powinny się tu znaleźć informacje o współrzędnych lewego dolnego punktu siatki wysokościowej. Nie wiem jak mam znaleźć te współrzędne dysponuje tylko rastrem mapy topograficznej w odwzorowaniu S-JTSK.

Domciu
07-05-2013, 18:16,
#2
RE: ASCII grid format, brak współrzędnych
A w jakim układzie chcesz ostatecznie mieć te współrzędne grida?
11-05-2013, 10:23,
#3
RE: ASCII grid format, brak współrzędnych
(07-05-2013, 18:16)tomgie napisał(a): A w jakim układzie chcesz ostatecznie mieć te współrzędne grida?

Aby jeszcze raz opisać moją sytuacje to wygląda ona tak. Mam plik *.asc z wysokościami wyeksportowany z pliku xyz. Chciałbym te dane wpasować np: google earth do pliku kml i do mapy topograficznej rastrowej z geoportalu czeskiego.

ncols 2048
nrows 2048
xllcorner 0
yllcorner 0
cellsize 7.5
NODATA_value -9999

Układ jaki jest mnie potrzebny to UTM strefa 33.
Plik przedstawia teren górzysty w Czechach z charakterystycznymi punktami, które można odczytać z mapy topograficznej z geoportalu czeskiego. Dane w geoportalu czeskim są w układzie S-JTSK.
20-05-2013, 15:48,
#4
RE: ASCII grid format, brak współrzędnych
odczytaj np. z czeskiego geoportalu współrzędne x i y lewego dolnego narożnika xllcorner i yllcorner i wpisz do tego pliku ASCI.

Otwórz go w QGIS i nadaj mu odpowiedni EPSG (http://krajobraz.ukw.edu.pl/?p=543) tego czeskiego układu.

Zaciągnij przez WMS (http://krajobraz.ukw.edu.pl/?p=365) mapę Czech (adresy są tu: http://geoportal.cuzk.cz/%28S%28ywhlijmo...gp&menu=31)

i masz DEM na tle czeskiej mapy w QGIS


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak układu 1965 w QGIS? Wiking121 4 613 21-10-2019, 21:13
Ostatni post: gsienko
  chmura punktow w formacie ASCII (.xyz) pitt 3 1 348 14-10-2019, 21:21
Ostatni post: jerresso
  ASCII - tworzenie konturów mcuske 1 1 250 21-02-2019, 20:54
Ostatni post: jerresso
  format swde i vpf hav 18 58 298 02-12-2015, 15:52
Ostatni post: robbur
  sklejanie wydruków w większy format sebaq 0 5 390 20-05-2015, 11:10
Ostatni post: sebaq
  Projekt zaliczeniowy a brak znajomości programu start007 1 6 949 02-06-2014, 12:43
Ostatni post: Binko
  QGIS, PostrgreSQL i format danych Rayo 3 13 609 10-08-2012, 10:13
Ostatni post: Rayo
  jak zapisać raster w formacie ascii grid albo esri grid skorasp 2 10 959 07-06-2012, 16:55
Ostatni post: skorasp
  Problem z tworzeniem GRID chenioo 7 24 375 10-12-2010, 12:09
Ostatni post: tomalos
  brak możliwości instalacji wtyczek - świeża instalacja QGIS 1.6 Michau 0 6 286 30-11-2010, 16:33
Ostatni post: Michau

Skocz do: