Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
20-10-2016, 17:58, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2016, 17:59 {2} przez Niebieska.)
#11
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Italiano, przepraszam ale w takim razie nie wiem jak inaczej ustawić układ współrzędnych. Mam ustawiony program w ten sposób że przy wczytywaniu nowej warstwy zawsze pyta mnie o układ wsp dla niej - więc zawsze wybieram ten sam dla wszystkich. Innym sposobem jaki znam jest wejście poprzez zakładkę "ustawienia" --> "opcje" --> układ współrzędnych. No i jeszcze ten opisany przeze mnie wcześniej, poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszki na poszczególną warstwę i wybranie "definiuj układ wsp warstwy". Nie wiedziałam że te sposoby czymś się różnią, myślałam że sprowadzają się i tak do jednego.

Co do wadliwej literki w katalogu Borysie, faktycznie coś jest na rzeczy Smile Zmieniłam nazwę folderu jednak wciąż coś nie gra, zamiast wykadrowanego rastra dostaję czarny prostokąt wielkości pierwotnego rastra (załączam screena). Dodatkowo teraz już nie wyskakuje problem kodu Pythona, ale komunikat o braku SRS (czymkolwiek to jest) rastra źródłowego. Nie wiem czy to ważne, ale mój podkład mapowy ściągnęłam poprzez Geoxe Viever jako plik tiff a nie zwykły png.
20-10-2016, 18:33,
#12
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
No to główny problem (wysypywanie się wtyczki) rozwiązany. Teraz układ współrzędnych.

SRS (Spatial Reference System) lub CRS (Coordinate Reference System) to właśnie układ współrzędnych. Wymienione przez Ciebie sposoby różnią się tym, że w dwóch pierwszych ustawiasz roboczy układ współrzędnych projektu, zaś w trzecim poprawiasz deklarację układu współrzędnych danej warstwy (co jest przydatne, gdy jest źle zadeklarowana bądź w ogóle nie zadeklarowana).

W Twoim przypadku projekt masz w układzie 1992 i warstwa rastrowa też wygląda na to, że jest w 1992, a błąd mówi, że po prostu nie jest to zadeklarowane w pliku tif. Dlatego "definiuj układ wsp warstwy" powino tutaj ostatecznie pomóc.
20-10-2016, 20:45, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2016, 20:56 {2} przez Niebieska.)
#13
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Eureka! Smile Udało mi się. Co prawda wciąż wyskakuje mi to powiadomienie o braku SRS warstwy źródłowej, ale koniec końców mam co chciałam. Musiałam jeszcze zaznaczyć opcję "twórz kanał alfa". Zamieszczam screen tabelki, żeby było widać co dokładnie zaznaczyłam bo wiem że jeszcze jedna osoba z podobnym problemem śledziła wątek Smile Bardzo Wam dziękuję za cenne podpowiedzi, ogromnie mi pomogły
       


Załączone pliki Miniatury
   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie wykryto wsparcia pythona aasky 4 3 901 16-11-2021, 22:31
Ostatni post: xmaziax
  input w konsoli pythona Kzyhó 0 3 370 20-03-2019, 12:48
Ostatni post: Kzyhó
  problem z wtyczką pythona i wydrukiem KarolinaDko 2 8 204 06-11-2018, 18:44
Ostatni post: jerresso
  Kadrowanie/przycięcie WMS jarosz_m 2 13 018 09-12-2016, 18:55
Ostatni post: jarosz_m
  comboBox w konsoli Pythona sevil37 0 6 466 24-04-2016, 21:52
Ostatni post: sevil37
  Błąd wtyczki MetaSearch (błąd pythona) norek_norek 0 9 281 02-01-2015, 10:28
Ostatni post: norek_norek
  [błąd] kalkulator pól: błąd przy polach tekstowych 1.8.0 [wiki] 7 36 693 09-03-2013, 21:21
Ostatni post: [wiki]
  Kadrowanie rastra w ukł. 1965 II sterfa lucek 2 14 718 26-02-2012, 22:18
Ostatni post: lucek
  Akcje Pythona - dodawanie warstw do grupy tomalos 17 77 080 23-09-2011, 12:55
Ostatni post: tomalos
  Qgis 1.6 Trunk, błąd Pythona tomalos 2 16 069 28-07-2010, 17:02
Ostatni post: tomalos

Skocz do: