Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
09-11-2012, 15:54,
#1
WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
Witam
Mam problem z podpięciem WMS-a z geoportalu II z mapą rastrową w projekcie o zadanym układzie współcrzędnych EPSG:2180 - ETRS89 / Poland CS92. Wczytując mapę WMS zadaje jej ujład WGS84 (kiedyś działało) i wyrzuca komunikat treści:
Zapytanie żąda formatu nie oferowanego przez serwer.
Dostarczyciel WMS przekazuje również:
Parameter 'width' contains unacceptable value.

Mapa jest widoczna przy skali ok 1:8000000, natomiat po zbliżaniu ponownie wyrzuca ten komunikat.
Zadając inny układ przy wczytywaniu mapy (92) mapę otwiera ale skręconą.
Jeśli ktoś zna receptę to bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
13-11-2012, 15:23,
#2
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
Jeśli masz zadany w projekcie układ 92 to przy dodawaniu WMS i wybieraniu konkretnej warstwy również powinieneś nadać mu układ 92.
Jeśli nadasz mu WGS84 to projekt będzie skręcony jako że to całkowicie różne metody odwzorowanie (ale o tym zapewne wiesz).
Zastanawia mnie dlaczego zatem dodając WMS nie nadajesz mu układu zgodnego z projektem skoro taki oferowany jest przez WMS.

P.S. U mnie ładuje się to bez problemu.
Używasz adresu :
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service.../WMSServer
Czy mówimy o innych adresach?

Pozdrawiam
13-11-2012, 21:45,
#3
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
(13-11-2012, 15:23)zebro napisał(a): Jeśli masz zadany w projekcie układ 92 to przy dodawaniu WMS i wybieraniu konkretnej warstwy również powinieneś nadać mu układ 92.
Jeśli nadasz mu WGS84 to projekt będzie skręcony jako że to całkowicie różne metody odwzorowanie (ale o tym zapewne wiesz).
Zastanawia mnie dlaczego zatem dodając WMS nie nadajesz mu układu zgodnego z projektem skoro taki oferowany jest przez WMS.

P.S. U mnie ładuje się to bez problemu.
Używasz adresu :
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service.../WMSServer
Czy mówimy o innych adresach?

Pozdrawiam

Witam
wms którego używam to: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service.../WMSServer
Wcześniej używałem i działało poprawnie przy zadanym układzie wgs84 i koledze w pracy działa na 1.7 a u mnie na 1.7.4 nie. Próbowałem przeinstalować i nic..
Próbowałem teraz z Twoim wms-em bo trochę się różni i nic się nie zmieniaSad czyli przy zadanym układzie 92 skręca mapę.
Teraz zauważyłem że problem się pojawia jak używam kółka myszki, bo wprowadzając skalę ręcznie mapy się ładuję (nie rozumiem), ale mimo wszystko przy zadanym układzie wgs84 i w projekcie 92 przy włączonej rzecz jasna reprojekcji.
Wielkie dzięki za podpowiedz i proszę o uwagi co do tego układu współrzędnych i dziwnej akcji z przybliżaniem mapy
pozdrawiam
15-11-2012, 08:46,
#4
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
Witam
Jak pisałem wcześniej problem z wms-em niby się rozwiązał ale jedynie na prywatnym laptopie, w pracy nic się nie zmieniło.
Może ktoś potrafi mi pomóc??Smile
27-11-2012, 12:59,
#5
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
Witam
Wciąż nie udało się mnie rozwiązać problemu Sad
Może miał ktoś podobny problem i pomoże??
pozdrawiam Smile
29-11-2012, 10:18,
#6
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
/format c:

0_o zawsze działa! :p

A poważnie, to ja nie mam pojecia. Ale podejrzewam, że błąd siedzi w systemie a nie programie czy ustawieniach.
03-12-2012, 09:02,
#7
RE: WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski)
pewno formatem się skończy Smile
Dzięki za pomoc
pozdrawiam


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jeziora Polski - dane nt. głębokości Karolek 0 2 036 17-05-2020, 12:15
Ostatni post: Karolek
  GetFeatureInfo w geoportal.gov dla wms z QGIS Server tm261700 1 3 823 09-03-2020, 09:40
Ostatni post: tm261700
  WMS Geoportal Wake 1 6 047 05-11-2018, 19:53
Ostatni post: Wake
  WMS Geoportal MiniWolf 0 7 129 16-01-2017, 19:01
Ostatni post: MiniWolf
  podłączanie wms ze strony e-mapa geosystem Mazur 2 13 313 17-09-2016, 16:33
Ostatni post: Mazur
  WMS z Geoportal 2 maur79 4 20 680 28-08-2014, 21:20
Ostatni post: karol.stachura
  geoportal 2 - wms i wfs jak dodawać w qgis gregory_3 0 13 265 05-06-2014, 21:51
Ostatni post: gregory_3
  niedziałający WMS z geoportal.gov.pl maur79 6 28 252 09-05-2013, 08:56
Ostatni post: maur79
  Qgis warstwy WMS /Geoportal [SOLVED] Derby 4 47 575 26-12-2011, 15:36
Ostatni post: Derby
  Mapa poziomicowa i mapa spadków djrobak 6 55 390 03-02-2011, 18:17
Ostatni post: danprzy

Skocz do: